Skip to Content

category

Kategori: Portfolyo

post

Gezi Parkı Direnişinin 10 Günü

Facebook'ta Paylaş

Topçu Kışlası’nın yeniden inşa edilerek AVM’ye dönüştürülmesi ve Gezi Parkı’nın ev sahipliği yaptığı ağaçlarla birlikte yok edilmesine karşı başlatılan masum direniş, 3 gün içerisinde ülkenin her bir köşesine yayılarak Recep Tayyip Erdoğan hükümetinin özgürlük, insan hakları ve özel yaşama müdahalesine karşı bir eyleme dönüştü. Olayları hepimiz sosyal medyadan takip ettik, içinde bulunduk. Gezi Parkı direnişinin destekteçisi olarak günlerdir hazırlamak istediğim infografik çalışmamı, olayların sona ermemesi nedeniyle bir türlü sona erdiremedim. Direnişin ilk 10 gününde bir çok önemli gelişme oldu. Hiç kuşkusuz bunların en başında herkesin kendi kendine itiraf ettiği “Meğer birleşince ne büyük bir güç oluyormuşuz.” gerçeği oldu. Bunun yanı sıra, mizahın – karamizahın damgasını vurduğu, gençler arasında adeta yaratıcılık patlaması yaşandığı bir başka hareketi daha önce sanırım hiç kimse görmemişti. Lafı çok fazla uzatmadan Gezi Parkı Direnişi‘nde yaşanan binlerce olay arasından yakalayabildiğim önemli olayları infografik haline getirdim.

English Español Français Deutsch Dutch

 

Gezi Parkı Direnişinin 10 Günü

tag

Bunlar da ilginizi çekebilir!

post

Çikolata Hakkında Çok Tatlı Bilgiler

Facebook'ta Paylaş

Çikolatayı çok seviyoruz. Adından bahsedilince bile hemen damağımızda çikolata tadı oluşuyor. Hepimizin çok sevdiği çikolatanın keşfi 3500 yıl öncesine dayanır. Bilinen ilk kakao üretimi Maya Uygarlığı tarafından Meksika Körfezi kıyılarında yapılmış.  Mitolojide “Tanrıların Yiyeceği” olarak adlandırılan muhteşem lezzet çikolata, bu infografiğimizin konusu… Çikolata’nın duyularımızı harekete geçiren üç ana özelliği; görüntüsü, kokusu ve tadıdır. Çikolata, bu özelliklerini aslında özündeki kakaodan alır. Kakao ise, dünya üzerinde yalnızca tropikal bölgelerde yetişen kakao ağacının meyvelerinden elde ediliyor. Tropikal kuşakta yer alan ülkelerden Fildişi Sahilleri dünyada üretilen tüm kakao miktarının % 40’ını tek başına üreten ülke konumunda. Ardından %18 ile Gana ve %14 ile güney-asya ülkesi Endonezya geliyor. Brezilya, Kamerun ve Nijerya gibi ülkeler de önemli kakao üreticileri.

Yazının Devamı

Tüm dünyada 4 milyon ton kakao üretimi gerçekleşen 2012 yılında 6 milyon ton çikolata üretilmiş. Tabi burada kakaonun çikolatadan başka, içki, kahve, kozmetik, ilaç vb. endüstrilerde de kullanıldığını unutmamak gerekir. Çikolata üretimi; kakao, süt, şeker, kakao yağı gibi bileşenlerin belirli oranlarda karıştırılarak çeşitli işlemlerden geçirildikten sonra katı, sıvı ya da krem formlara dönüştürülmesi ile gerçekleşir. Bu işlemler sonucunda elde edilen çikolata temelde 3 çeşittir. En az %30 kakao, %18 süt ve %5 süt yağı bulunduran sütlü çikolata, en sevdiğimiz ve en çok tükettiğimiz çikolatadır. Acı çikolata olarak bilinen bitter çikolatanın  kakao oranı %43 ile % 99 arasında değişiyor. Hiç kakao içermeyen, ancak kakao yağı kullanılarak elde edilen beyaz çikolata ise bol miktarda süt ve süt yağı içerdiği için ağızda kolay erir ve damaklarımızda muazzam bir lezzet bırakır.

Türkiye’de her 10 kişiden 9’u çikolata seviyor. Ancak çikolata tüketimimiz Avrupa ülkelerine göre çok düşük. Bunun en önemli nedenleri arasında çikolatanın ülkemiz pazarına geç giriş yapan bir gıda olması yer alıyor. Dünya’da yıllık kişibaşı çikolata tüketiminin en yüksek olduğu İsviçre’de, bir kişi yılda 12,6 kg çikolata tüketiyor. Bu rakam Almanya’da 9,8, Amerika’da 5,7 ve Japonya’da 2,3 iken Türkiye’de ise yalnızca 2,5 kg.

Kakao içeriği nedeniyle çikolata insan sağlığı için oldukça faydalı. Çikoltanın mutluluk kaynağı olduğunu ve çikolata yediğimizde enerji patlaması yaşadığımızı hepimiz biliyoruz. Ayrıca, yapılan araştırmalar çikolatanın hızlı düşünmemize katkıda bulunduğunu, yüksek kan basıncını önleyerek kalp krizi riskini azalttığını ortaya koymuş. Tüm bunların yanı sıra kakaodaki antioksidanlar sayesinde çikolata, kanser risklerini azaltmaya da yardımcı oluyor. Sağlık konusunda çikolata hakkında yalnış bilinen bir gerçek var ki; o da, çikolatanın obeziteye neden olduğu… Çikolatanın obeziteyle olan ilişkisini ortaya koyan hiç bir bilimsel kanıt bulunmuyor. Öyle olsaydı kişibaşı çikolata tüketimi yıllık 12,6 kg olan İsviçre dünyanın en obez ülkesi olurdu. Oysa obezite sorunuyla mücadele eden ABD’de bu rakam İsviçre’nin yarısından daha az,  5,7 kg. Yani çikolata obeziteye neden olmaz.

Sonuç olarak, çikolata yemek hem sağlığımıza hem de ruhumuza çok faydalı.

tag

Bunlar da ilginizi çekebilir!

post

Açık Kaynakta 10 Yılda Neler Değişti

Facebook'ta Paylaş

Açık kaynaklı özgür yazılımların sağladığı avantajlar, kullanıcılar tarafından fark edildikçe, bu yazılımların kullanım alanları ve kullanıcı sayısı da genişliyor. Ancak bu genişleme, günümüzde, belirli alanlarda yetersiz kalabiliyor. Özellikle son kullanıcı tarafındaki işletim sistemlerinde açık kaynak kulanım seviyesinin % 4’lerde olması gibi… Bu infografik çalışmamım konusu olan açık kaynaklı ürünlerin son 10 yıl içindeki gelişimi kapalı kaynak yaklaşım karşısında büyük bir güç kazandığını gösteriyor. 700 milyon $’dan 8 milyar $’a yükselen açık kaynak yazılım sektörü, bu 10 kattan fazla büyümeye rağmen, toplam yazılım sektörünün %1’inden daha az bir hacme sahip. Benzer şekilde bir açık kaynak işletim sistemi olan Linux’un kullanım oranının 10 yıl içinde 3 katına çıkmasına rağmen kullanım oranının %4,7 olması daha alacak çok yolu olduğunu gösteriyor. 10 yıl içindeki en önemli sıçrama ise açık kaynak web tarayıcıları Mozilla Firefox ve ona eşlik eden Google Chrome’un Internet Explrorer’ı tahtından etmesiydi.10 yıl önce % 10 seviyelerinde bulunan açık kaynak tarayıcılar bugün pazarın %82,4’üne sahip. Web sunucularda ise açık kaynak, liderliğini her zaman korudu. 2003 yılında %57 olan Apachi Server kullanımına, Nginx ve Lighttpd’nin de katılmasıyla açık kaynak webserver kullanımı 10 yılda %79’a erişti. Son olarak, Web 2.0 ile kullanıcının içerik yaratmaya başlaması başta blog sistemleri olan WordPress, Joomla, Blogger, Drupal gibi sistemlerin aynı zamanda işletme ve kurumlar için de maliyetleri büyük ölçüde azaltması bakımından açık kaynak içerik yönetim sistemlerinin kullanım yaygınlığının %19’lardan, %61′ sıçramasını sağladı.

tag

Bunlar da ilginizi çekebilir!